Kleik kukurydziany kontra kleik ryżowy.

Czym się różni kleik od kaszki?

Matki oraz ogólnie rzecz biorąc rodzice zadają sobie bardzo często dwa podstawowe pytania. Pierwsze to czym się różni kleik od kaszki? A drugie pytanie to czym się różni kleik kukurydziany od tego ryżowego. Nie jest to pytanie wyłącznie zadawane przez młode mamy oraz przez niedoświadczonych rodziców. Pytania to zadają sobie rodzice w każdym wieku i z każdym doświadczeniem. Niby każdy z nas słyszał zarówno o kleiku jak i także o kaszce oraz także odróżnia kukurydzę od kleiku. Mimo to dopiero mamy duży problem gdy się zaczynami zastanawiać jaka konkretnie to jest rodzica oraz co dokładnie podać jako pierwsze? Wszystkie wątpliwości wynikają z tego, że nie chcemy dzieciom zrobić nieświadomie krzywdy. Nie chcemy także niepotrzebnie nie ryzykować. Zacznijmy sobie od tego co było w ogóle pierwsze. Czy była to kaszka, a może jednak kleik? Kaszki i kleiki przede wszystkim różnią się wyłącznie konsekwencją. Kleikiem śmiało możemy zagęścić na przykład mleko. Szczególnie gdy chcemy rozszerzyć dietę naszego maluszka, a akurat nasze dziecko wyłącznie zna tylko płynne produkty. Również możemy to zrobić gdy nam zależy na tym, aby maluszek w nocy pospał, a karmimy go przed snem bezpośrednio butelką. Kleik naprawdę łatwo przelatuje przez smoczek, który ma większą dziurkę. Podaje się go jednak dużo gorzej za pomocą łyżeczki. Natomiast daje znacznie większe uczucie sytości, a niżeli samo mleko. Kleikiem kukurydzianym czy też kleikiem ryżowym zagęszczać możemy także zupki warzywne oraz buliony. Marchewkowa zupka z ryżowym kleikiem jest nawet świetna dla dorosłych, którzy wzmagają się z wirusową biegunką czy też z rozstrojem żołądka.

Kukurydza a ryż oraz ryż a kukurydza

Kleik kukurydzany i kleik ryżowy różni się niewiele smakiem. Jednak znacznie się różni kolorem. Oba kleiki raczej nie mają smaku. Jest to olbrzymia zaleta w przypadku małych dzieci. Te nie zawsze otwarte są na smaku wyraziste. Gdy nasze maleństwo ma tendencje do kupek rzadszych, a zastanawiamy się czy będzie lepszy kleik kukurydziany czy też kleik ryżowy, to pamiętać warto, że ryż zdecydowanie bardziej zagęszcza, a kukurydza zaś znacznie rozróżnia zawartość dziecięcych jelit. Dlatego też w przypadku dziecka, które ma zaparcia sprawdzi się lepiej kukurydziany kleik. Kleiki mogą być podawane dzieciom gdy ukończą cztery miesiące. Jest to bardzo często tak naprawdę pierwszy produkty, który dziecko poznaje po mleku marki. Kleik można dodawać do mleka naturalnego, wody czy też modyfikowanego mleka, mieszać z owocami oraz do gotowych zupek. Co ciekawe jest to naturalny i tani produkt dla każdego maluszka.

Comments are closed.